Maske Kullanımı Hakkında Bilgi

Maske fiziksel, kimyasal, biyolojik ajanların toz ve partikülerine karşı çalışanları koruyan kişisel koruyucu bir donanımdır
Maske Çeşitleri
Cerrahi tıbbi maskeler TSE-EN 14236 standardına göre üretilerek CE belgesi almış maskelerdir, Ameliyathanelerde ve benzer özelliklere sahip diğer tıbbi ortamlardaki cerrahi işlemler sırasında enfeksiyon etkenlerinin personelden hastalara ve hastalardan personele bulaşmasını sınırlamak amacıyla tasarlanmış maskeler olup, cerrahi maskeler olarak 2 yada 3 katlı olarak kağıt veya kumaştan üretilmişlerdir.
Solunum sistemi koruyucu cihazlar Amerikan İş Güvenliği ve Sağlığı Ulusal Enstitüsü ( NIOSH ) Amerikan İş Güvenliği ve Sağlığı Ulusal Enstitüsü ( NIOSH ) belirlediği iş sağlığı ve güvenliği standartlarna göre FDA tarafından onaylanarak belge maskeler N95, N99 N100 olarak sınıflandırılır TSE-EN 149 standardına göre üretilerek CE almış maskeler ‘Solunumla ilgili koruyucu cihazlar-Partiküllere karşı filtre edici yarım maskeler’ EN 149: Toz maskeleri yeni Avrupa Standardı maskeleri FFP1, FFP2, FFP3 şeklinde sınıflandırmaktadır. Kişisel koruyucu donanımlar çalışma bakanlığının gözetim ve denetiminde olup onaylanmış CE yada FDA belgesi olmayan ürünlerin üretilmesi ve satışı yasaktır.
Link TC Sağlık bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından yayınlanan Ulusal Mikrobiyoloji Standartları Laboratuvar güvenliği rehberinin 197. Ve 81.sayfası Bu rehberde biyolojik etkenler risk grubu listesinde insanlar için risk grubu 2 olarak belirlenmiş Biyogüvenlik düzeyi 2+ olarak belirlenmiştir.

Devamı
16511

Korona Vırüsten Korunmanın Yolu

Korona ( corona ) virüsünden korunma yolları bireysel alınacak tedbirlerle mümkündür.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

NASIL TANI KONUR?

Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Devamı
13720

Tıbbi Maske Korona Vırüsten Korur mu?

Virüslerin boyutları 3 mikron ebatlarındadır. Bundan ötürü normal özellikteki tıbbı ağız ve burun maskeleri herhangi bir hastalıktan ya da virüsten tam anlamıyla koruma sağlamıyor olsa da hastalık yaşayan kimselerin bu maskeleri takıyor olması virüslerin bulaşmasını önemli oranda Sıradan maskelerin virüslere karşı koruma olasılığı yüzde 30 olarak belirtiliyor.

Cerrahi özelliği olan maskelerde dahi korunma olasılığı ancak yüzde 70'e ulaşıyor. Sağlık çalışanlarının kullandığı ağız ve burun maskeleri önerilmektedir. Virüse karşı koruma özelliği olan maskelerin özel filtreleri bulunmaktadır ve bu maskeler özel gözlüklerle kullanılmalıdır. Korona virüse karşı korunmak için cerrahi maskelerin alınması tavsiye edilmektedir.

Devamı
15924

Korona hastalığı belirtileri Nelerdir?

Corona virüsü belirtileri gösteren kişi doktora ne zaman gitmeli? Corona belirtileri nelerdir, ne zaman ve nasıl ortaya çıkar? Henüz herhangi bir corona virüsü belirtisi göstermeyen kişi, 14 gün öncesine kadar virüsle tanışmış olabilir.

Dolayısıyla koronavirüs kaynaklı covid-19 hastalığına ilişkin belirtiler hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. Hastalığın en yaygın belirtileri kuru öksürük, yorgunluk ve bitkinlik ile düşmeyen ateş olarak tanımlanıyor. Bunlara ek olarak uzmanlar tarafından belirtilen ve bazı vakalarda nadiren rastlanan belirtiler de mevcut. Çoğu hasta yoğun bakım ihtiyacı ortaya çıkmaksızın hastalığı atlatırken özellikle ileri yaştaki kişiler ve kronik hastalığı bulunanlar corona virüsünden önemli ölçüde etkileniyor.

Peki corona virüsü belirtileri nelerdir? Doktora hangi aşamada gidilmeli?

Devamı
13652

Corona virüsü belirtileri gribe benziyor

Corona virüsü belirtileri gösteren kişi doktora ne zaman gitmeli? Corona belirtileri nelerdir, ne zaman ve nasıl ortaya çıkar? Henüz herhangi bir corona virüsü belirtisi göstermeyen kişi, 14 gün öncesine kadar virüsle tanışmış olabilir.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan virüs tehlike saçmaya devam ediyor. Gaziantep Özel Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, dünyada büyük korku oluşturan corona virüsü hakkında bilgiler vererek, “Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer infeksiyonu (pnömoni) bulgularının tespit edildiğinin açıklanmasıyla gündeme gelen yeni Corona virüsünün SARS ve MERS gibi Corona virüs ailesinden olduğu ve insandan insana bulaşma yeteneği kazanmış olan bir virüs olduğu anlaşılmıştır. Corona virüsü burun boşluklarından akciğere inerek buradaki tüm hücrelerde ciddi deformasyona neden olan bir virüs türü” dedi.

Devamı
10471

Dezenfektanlar nasıl kullanılmalı?

Dezenfektanların doğru kullanımı konusunda uyarıda bulunan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Başkanı Prof. Dr. Selda Erensoy, dezenfektanların uygun şekilde sulandırılmasının önemine işaret etti, “Doğrudan dökmek hem çevre kirliliği açısından hem de solunması açısından zararlı, o yüzden de nasıl öneriliyorsa o şekilde kullanmak gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Selda Erensoy, kişisel hijyen kurallarına uymanın önemini hatırlattı.

 Hasta kişinin solunum damlacıklarının, bulaştığı yerlerden özellikle eller yoluyla taşındığını anımsatan Erensoy, "Temizlik önemli, bunun için de belli dezenfektanların kullanılması söz konusu. Eğer sabun ve su yoksa kolonya gibi alkol bazlı el temizleyicileri kullanabiliriz" dedi.

Devamı
10446